Модулът се базира на двойка инфрачервени диоди (инфрачервен светодиод и инфрачервен фотодиод). Работното напрежение е в диапазона 3.3V -5V. При подаване на напрежение (VCC и GND пин), инфрачервения светодиод излъчва определена честота на инфрачервените лъчи. При засичане на препятствие (отразяваща повърхност), инфрачервеният лъч се отразява и приема от приемащия фотодиод. 

След обработката на сигнала, вграденият на платката светодиод ще светне, а изходния сигнал (пин OUT) извежда цифров сигнал с нисъко ниво- 0V. Чрез потенциометъра, обхвата на откриване (отразяване) може да бъде регулиран от 2 ~ 30 cm (в зависимост от формата на обекта и нейното поглъщане на светлина). 

Сензорът се характеризира с малка консумация на ток.

Той може да бъде широко използван в много случаи, като сензор в роботи избягващи препятствия, автомобилни модели за избягване на препятствия, преброяване на елементи, проследяване на черно-бяла линия и мн. други.

Описание: 

1. При липса на препятствие пред модула, OUT порта ще извежда постоянно високо ниво (5V). 

Когато пред модула има препядствие, индикатора на платката ще светне и OUT порта ще извежда нисък (0V) сигнал. Ъгълът на откриване е около 35 °, като разстоянието на откриване може да се регулира чрез потенциометъра. При завъртане по посока на часовниковата стрелка, разстоянието на откриване се увеличава и обратно на часовниковата стрелка се намалява. 

2. Различните цветове поглъщат различно количество светлина и от това зависи и разстоянието на отразяване и откриване на обект пред сензора. 

3. Изходния порт на сензорния модул OUT може да бъде свързан директно с микроконтролер. 

4. Интегралната схема извършваща сравненията на напрежения е LM393, като тя се отличава със стабилна работа. 

5. 3.3V-5V DC работно захранване. Когато захранването е включено, червеният индикатор за захранване свети; 


Забележка:

Силната и директна слънчева светлина може да повлияе на работата на модула. 


Инфрачервен светлоотразителен сензор

  • Производител: China
  • Код на продукта: 1238
  • Наличност: 20
  • 5.20 лв.

    с вкл. ДДС


  • 5 или повече 5.10 лв.

Tags: infrared, sensor